fredag 11. februar 2011

Med ro til å løse problemer og endre!

“Hvordan bryte det feilaktige mantra om individets effektivitet versus det kollektive”

Joda, hverdagen har en tendens til å ta meg også. Særlig privatlivet består av daglige driftsoppgaver som smøre matpakker, rydde kjøkkenbenken, vaske klær og få tid til trening. Særlig om vinteren blir dette tydeligere med mere klær, snømåking, og mørke vinterkvelder. I tankene drikker jeg vin med gode venner, leser en bok av Paulo Coelho eller diskuterer livets mening med min kone, mens virkeligheten består av amerikanske tv-serier.

De fleste bedrifter er travle, og dette blir sett på som en styrke. Jeg har selv jobbet i en bedrift hvor du ble sett ned på dersom du umiddelbart svarte på e-post: “Jasså, sitter du og venter på å få mail?” Ansatte som løper fra møte til møte blir beundret som de uunnværlige.

Problemet med de “effektive” selskapene er hvordan vår hjerne er konstruert. Vi trenger ro til å komme på de geniale tankene! Alle som har jobbet som utvikler vet hvordan man kan våkne på natta med løsningen satt sammen av hjernens fantastiske egenskaper. En timeout i løpet av dagen kan gjøre underverker for evnen til å løse problemer, som Tor(Atle Antonsen) ofte gjorde i pressede situasjoner i komiserien Etaten.  I tillegg lager en frisk hjerne færre feil som senere må løses til en mye høyere kostnad.

Travelhetssyndromet har jeg sett i mange ledergrupper. Man ønsker å vise seg fram som en effektiv og drivende dyktig sjef, og holder seg stadig opptatt med prosjekter. Også i kritiske situasjoner hvor marginene er presset, vil disse sjefene bruke samme oppskrift: Jobb hardere. Dersom du i en periode ikke har noe å gjøre, vil du kjenne frykten krype nedover ryggmargen: Mister jeg jobben?

Problemet med travle personer, er at de ikke svarer på mail eller håndterer enkeltsituasjoner før det strengt tatt er nødvendig. Dette betyr at selskapets ventetid øker, og man bruker mye tid på å følge opp enkeltsaker. Antall personer som jobber med prosjektledelse, avdelingsledelse og koordinering vil øke. Etter en stund med kaos, vil man starte med prioriteringer, også en aktivitet som tar tid og ressurser. Travle selskaper mister rett og slett sin kollektive effektivitet! Nye ansatte hjelper ikke på situasjonen, da disse også lett blir dratt inn i ånden av opptatthet, prioriteringer og manglende kommunikasjon.

Dersom man er avhengig av sine kollegaer for å gjøre jobben, vil en persons travelhet raskt spre seg til de som ikke får svar eller gjør en feil. Dette kan så spre seg til hele selskapet som en sykdom:

For å unngå travle enkeltindivider som reduserer selskapets totale effektivitet, kan man ikke balansere på grensen til “akkurat perfekt travel”. Man trenger en buffersone av ledig tid! Når man i tillegg vet at hjernen jobber bedre under ro, vil man oppleve at de mest effektive selskaper er der hvor kroppene holder seg i ro, men hjernene travle og åpne for endring. Her har man tid til å ta tak i de reelle problemene, og ikke kun flikke på problemenes symptomer.


Ha en riktig god og rolig helg!

1 kommentar:

  1. Forskning som viser til det samme:
    http://www.nature.com/news/why-great-ideas-come-when-you-aren-t-trying-1.10678

    SvarSlett